Selamat datang semoga boleh dimanfaatkan bersama. Terima kasih atas luangan masa anda di sini :] | orang tengah melawat | Follow or Dashboard

Jumaat, 16 Januari 2015

HIKMAHNYA SAKITSumber foto - sohoque.com

Allah memberi kita sakit, sesuai dengan daya tahan hamba Nya, dan banyak hikmah nya, bukti:

1.    Sakit itu Zikrullah. Mereka yang diuji dengan sakit, lebih sering menyebut nama Allah berbanding di waktu sihatnya.

2.   Sakit itu Istighfar. Kita akan mudah teringat akan dosa ketika sakit sehingga lisan mudah untuk memohon ampun.

3.   Sakit itu juga Muhasabah. Orang yang sakit akan lebih banyak waktu merenung diri dalam sepi, menghitung-hitung bekal untuk kembali.

4.   Sakit itu Jihad. Orang yang sakit tidak boleh menyerah kalah, diwajibkan untuk berikhtiar demi kesembuhan.

5.   Sakit itu Ilmu. Sakit akan membuat kita memeriksa dan mencari ilmu untuk tidak mudah sakit.

6.   Sakit itu juga Nasihat. Yang sakit selalu suka menasihati yang sihat agar jaga diri. Yang sihat menasihati yang sakit agar bersabar.

7.   Sakit itu Silaturahim. Keluarga yang jarang datang jenguk akan datang menziarahi, penuh senyum dan rindu mesra dan dapat buah tangan lagi.

8.   Sakit itu gugur dosa. Anggota badan yang sakit akan mendapat penyucian.

9.   Sakit itu Mustajab Doa. Imam As-Suyuthi keliling kota mencari orang yang sakit agar mendoakannya dan kita juga selalu begitu.

10.                Sakit itu menyusahkan Syaitan. Diajak maksiat tak mahu dan tak mampu, malah disesalinya.

11. Sakit itu sedikit tertawa dan banyak menangis. Satu sikap keinsafan yang di sukai Rasulullah s.a.w. dan makhluk di langit.

12.                Sakit meningkatkan kualiti ibadah. Rukuk sujud kita lebih khusyuk, Tasbih Istighfar lebih sangat. Tahiyat juga jadi lebih lama.

13.                Sakit itu memperbaiki akhlak. Kesombongan terkikis, Sifat tamak dipaksa tunduk, Peribadi akan jadi santun, lembut dan tawaduk.

14.                Sakit mengingatkan kita akan Mati, Membuatkan kita sentiasa beringat untuk menghadapinya.

15.                Sakit itu menyedarkan tentang segala kesalahan dan dosa-dosa kita terhadap Allah, keluarga, saudara mara, sahabat handai, jiran tetangga, rakan sekerja dan masyarakat

Semoga perkongsian ini ada bermanfaatnya. Ayuh Zikir, tafakur, syukur & sabar...

(Sumber : Dari mesej yang diterima. Semoga Allah memberi ganjaran dan kebaikan dunia dan akhirat sewajarnya kepada penulis ini)